EU-vaaleihin ehdolle lähtenyt Joutsenten Reitin Petri Rinne: Maaseutu palautettava asialistalle

19.05.2024

Julkaistu Punkalaitumen Sanomissa 3.5.2024. Kirjoittaja: Juha Aro.

Leader Joutsenten Reitin toiminnanjohtajana 23 vuoden ajan toiminut Petri Rinne päätti asettua ehdolle kesän EU-vaaleissa keskustan listalta. -Matkan varrella minua on kysytty monesti ehdolle, mutta olen sanonut "ei". Nyt aika on sellainen, että päätin lähteä mukaan.

Petri Rinne on tullut punkalaitumelaisillekin tutuksi runsaan parin vuosikymmenen ajan vahvana EU-osaajana Joutsenten reitin kautta. Ensikosketuksensa EU-hankkeisiin hän sai jo vaihto-oppilaslukukautenaan Irlannissa vuosina 1996-1997.

-Kiinnostukseni eu.hun ja EU-hankkeisiin juontaa juurensa Irlannin aikaan. Irlanti oli silloin Suomea edellä hanketyössä ja siellä "johkaannuin" maaseutuprojekteihin ja kirjoittelemaan hankehakemuksia. Näillä opeilla sitten tein Suomessa 4H-järjestölle nuorena kloppina ensimmäisiä hankehakemuksia, Rinne muistelee.

Hän kertoo lähteneensä ehdolle vaaleissa, koska on huolissaan oikeistopopulismin suosion kasvusta Euroopassa. -Ennustettu oikeistopopulistien voitto on suoraan Putinin pelikirjasta. Heidän stoorinsa on, että EU on unohtanut maaseutualueet. Vanhojen puolueiden on tarjottava tälle stoorille vaihtoehto. Me "leaderläiset" ainakin tiedämme, ettei EU ole unohtanut maaseutuakaan, vaikka parannettavaa aina on.

-Oikeistopopulistien kannatus on jokaisessa EU-maassa noin viidennes. He ovat onnistuneet hienosti sanoittamaan tyytymättömien tarinan. Eri puolilla EU:ta koetaan vahvaa hylätyksi tulemisen tunnetta, eikä Brysselissä ole osattu tähän oikein suhtautua. Kriisiajat ovat luoneet lisäksi otollista maaperää poliittiselle polarisaatiolle.

Rinne muistuttaakin, että vioistaan huolimatta EU on tehnyt vuosikymmenten saatossa paljon hyvää myös maaseudulle. Huolimatta kansallisista eroavaisuuksista, EU-mailla on myös yhteistä.

–Euroopalla on yhteinen historia. Suomessa on unohdettu, että on EU on vahvasti rauhanprojekti, jonka rinnalle on rakennettu taloudellista yhteistyötä ja samalla murrettu jakolinjoja. Kyllä EU:ssa on ideaa, sillä se on tuonut rauhan. Oman vaaliteemansa Petri Rinne kiteyttää lauseeseen: Maaseutu on palautettava asialistalle. –Unionissa tunnustetaan, että protestiäänestäminen tapahtuu syystä.

EU:n on katsottava peiliin ja tehtävä jotain niiden alueiden hyväksi, joilla ihmiset kokevat jääneensä ilman huomiota.

–Muiksi vaaliteemoiksi olen nostanut luonnonvarat sekä idän suhteet ja konfliktien hoidon. EU:n on huomioitava pohjoisten jäsenvaltioiden erityisolot ja metsäpolitiikka on pidettävä Suomen omissa käsissä. EU:n näkökulma metsään liittyy lähinnö ilmastopolitiikkaan, Rinne sanoo.

Venäjä ja maahanmuutto

 EU:n ulkoisista haasteista suurimmiksi Petri Rinne toteaa Venäjän ja maahanmuuton. –Venäjä on suurin haaste EU:lle tällä hetkellä. Unionin on pysyttävä yhtenäisenä ja johdonmukaisena, sillä venäläiset ovat taitavia pelureita ja strategeja. Venäjää ei saa tästä syystä aliarvioida, vaikka sen vanhaa sotilaskalustoa naurettaisiinkin. Jo nyt on tietyissä itäisen Euroopan jäsenmaissa nähtävissä lipsumista Venäjän kannalle. 

Rinteen mukaan EU ei voi sotilasasioissa myöskään liikaa nojata Natoon. –EU:n puolustusta ja yhteistä armeijaa pitää kehittää. Naton voimakkaimmat armeijat ovat USA:ssa ja Turkissa, ja molemmissa tulevaisuuden näkymät ovat arvaamattomat.

EU on 2000-luvulla paininut myös maahanmuutto-ongelman kanssa. Ennen Ukrainan sotaa pakolaisia unionin alueelle tuli Turkista ja Välimeren yli. Venäjän hyökättyä Ukrainaan pakolaisista on tullut myös hybridisodan väline. –Välimeren alueen maahanmuutto perustuu lähtöalueiden ihmisten aitoon hätään, joka johtuu monista syistä. En usko, että EU:n vastikään hyväksymä maahanmuuttopaketti tulee riittämään ongelman ratkaisijaksi. En usko myöskään Britannian keksimään "Ruanda-kikkaan". 

Mielestäni parempi olisi humanitaarisuus säilyttäen kiristää Eurooppaan pääsyvaatimuksia, jolloin palauttaminen olisi helpompaa. On kestämätön tilanne, että kaikki toivotetaan tervetulleiksi ja yritetään kotouttaa. Yhtä mahdoton on tilanne, jossa oltiin aiemmin eli maksettiin Turkille siitä, ettei se päästänyt ihmisiä EU:n puolelle, Petri Rinne sanoo. On sitten kyse Venäjän hyökkäyksen aiheuttamasta turvallisuuskriisistä tai pakolaiskriisistä, Rinne toivoo, että Euroopassa on otettu niistä jotain oppia. – Jos kriiseistä löytää jotain positiivista on se, että ne näyttävät, kuinka vaarallista EU:n on tulla liian riippuvaiseksi muista toimijoista avaintoimitusketjuissa.

Vaikuttamistyö tuttua

Suurimpana vahvuutenaan ehdokkaana Petri Rinne pitää paitsi EU-osaamistaan, myös sitä, että hän on lähes 25 vuoden ajan ollut tekemässä vaikuttamistyötä ja lobbausta EU:n suuntaan. Bryssel on tuttu paikka. 

–Kansainväliset verkostot EU:n suuntaan ovat valmiina ja uskon solahtavani helposti siihen maailmaan. Vuosien myötä minulle on kehittynyt taito rakentaa verkostoja ja kielitaitoakin on tarttunut matkaan. Vaikka Rinne on ehdokkuutensa myötä ottanut myös keskustan jäsenkirjan, hän kuvaa itseään epäpoliittiseksi henkilöksi. Puoluevalinnalleen hän löytää kuitenkin perustelut. 

–Aika vaatii polarisaation tasapainottamista ja mistä sitä parhaiten tasapainottaa, kuin keskeltä. Lapsuusvuosista lähtien alkutuotanto sekä maa- ja metsätalous ovat olleet lähellä sydäntäni.

Perinteisesti äänestysprosentti on EU-vaaleissa ollu Suomessa alhainen. Nyt kiinnostus äänestämistä kohtaan näyttää kuitenkin kansalaisten keskuudessa kasvavan. –EU-asioita ei ole ilmeisesti meillä koettu läheisiksi. Nyt taitaa käydä, kuten Nato-jäsenyyden kannatuksen kanssa. EU on tullut relevantiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan kautta. On herätty siihen, että nämä ovatkin tärkeät vaalit. Hyvässä tapauksessa näissä vaaleissa noustaan muiden läntisten jäsenmaiden tasolle eli noin 60 %:n äänestysaktiivisuuteen, Petri Rinne pohtii.